Samhällsplanering

De krav som skall följas i samband med planläggning och nybebyggelse och övrig bebyggelse  finns angivna i Plan- och bygglagens  2 och 3 kapitel  och i Miljöbalkens  3 och 4 kapitel.
Det är kommunen som ansvarar för upprättande och beslut om översiktsplaner, detaljplaner och områdesbestämmelser inom sitt geografiska område samt beslutar om lov för bebyggelse m.m.
Översiktsplaner
Översiktsplanen innehåller avvägningar mellan olika allmänna intressen och behandlar alltså inte enskilda intressen. Översiktplanen behandlar mark och vattenanvändningen och bebyggelseutvecklingen för kommunens hela yta och ska visa kommunens långsiktiga strategiska utveckling. 
Detaljplan
är till för den närmare regleringen av markens användning, bebyggelse och anläggningar.
Områdesbestämmelser
kan användas för begränsade områden och reglera markanvändningen i vissa fall.

Jag har läst en rapport som gjorts inom kommunen när man 2008 planerade för att utveckla och bygga ut östra delen av centrum i Trollhättan. Man har tänkt att bygga ett relativt stort område med villor och bostadrätts lägenheter. Plus att man gör lite nya vägar. Man gjorde då en rapport som hette Samrådsredogörelse. Där har man skickat ut sin planerade utveckling av den södra delen av staden till  olika nämnder och företag som blir berörda av arbete och som kan vara till hjälp för ett väl fungerande arbete. Man gör vad man kan kalla ett tvärsektoriellt arbete. Man har också gått ut med vad man ska göra till allmänheten innan arbetet bara för att få med invånarnas synpunkt på den tilltänkta utvecklingen av staden.

Nämnder som är inblnadade och har fått lov att visa sin åsikt och komma med synpunkter är:
– Byggnämnden
– Miljönämnden
– Tekniska nämnden
– Utbildningsnämnden
– Kultur och fritidsnämnden
– Arbetsmarks och socialnämnden
– Omsorgsnämnden
Räddningstjänsten har fått ta del av ritningar och upplägg på utbyggnaden och om det står det: ”Har inget att erinra mot planförslaget. rekommendationeran i kommunens riskhanterings-plan följs. I kommande detaljplansarbete ges räddningstjänste ytterligare möjligheter att komma med ev. synpunkter.”

Kommunen Trollhättan har som ambition att ha en så öppen dialog som möjligt när det gäller samhällsplaneringen i kommunen. När det gäller planer om nybebyggelse, utveckling och andra mark- och vattenfrågor har man som mål att alla kommunens invånare ska kunna delta i samråd som rör planfrågorna. Det gör man för man anser det är en lagreglerad demokratisk rätt för alla medborgare.
Men högsta säkerhetsansvaret har förvaltningschefen för den berörda förvaltningen, i detta fall stadsbyggnadsförvaltningen. Han eller hon ser till att visa saker blir gjorda innan man godkänner bygget. Många av dessa uppgifter delegeras ut, som t ex riskanlysen som skall göras innan bygget börjar. Dett gör oftast av inhyrda konsulter. Riskanalysen skilljer sig på vad de är man bygger för nåt. Bygger man en skola så måste man väga in risker som är just vanliga för skolor som
t ex anläggda bränder stölder, inbrott och barnolycksfall. Därför måste man bygga och skapa  säkra utomhusmiljöer, man måste väga in säkerhet och skydd för att undvika inbrott, mm.
När bygget är klart och en verksamhet flyttar in är det verksamhetsnjyttaren och fastighetsägaren som ansvarar för säkerhetfrågorna. Och de blir de i en skola den enhetschef, rektor som ansvarar för säkerheten men hon/han kan som i många andra fall delegera ut denna uppgift och ta hjälp av sin personal.

http://www.trollhattan.se/upload/stadsbyggnad/pdf/Samradsred_o_alvstrand.pdf 
http://www.trollhattan.se/thn_templates/OrdinaryPage.aspx?id=2188
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19980808.HTM
http://www.notisum.se/rnp/sls/lag/19870010.HTM
Intervju med Mats Björk

3 svar to “Samhällsplanering”

  1. cwtaxi Says:

    Tjabba NickeJ!
    Häftigt att din kommun låter så pass många instanser engagera sig innan dom sådana här utbyggnads beslut. Man undrar ju iofs vad Utbildningsnämnden har med det att göra, kanske låg någon skola i närheten? Eller kanske man räknar med att fler skolbarn skulle flytta till området.. Hur som helst, så tycker jag det är positivt att man låter planerna gå runt några varv i kommunen innan man tar beslut. Det kan ju vara politiskt om inte annat, förankra det hos folket så ingen känner sig fullständigt överkörd om det plötsligt stod klart att här ska byggas en massa byggnader (helst på någons tomt dessutom). Tänk om Vänersborg gjort likadant med sin kära arena… då hade det nog varit lite tveksamt om den hade stått där idag. =)
    Sista saken jag undrar, är varför inte fler kommuner tänker som Trollhättans, borde ju vara en självklarhet att: ”det är en lagreglerad demokratisk rätt för alla medborgare.”
    Ha de!
    /cw

  2. Lärstödscentrum Says:

    Hej!
    Det är så att kommunen låter sina medborgare få ta del av planerna innan beslut fattas.
    Vad jag funderar på är vad som mer skiljer de 3 olika planerna åt än det som du beskriver?

    Patrik

  3. Lärstödscentrum Says:

    Hej Nickej!
    När jag nu har läst igenom samtliga dina inlägg så saknar jag följande delmål, som finns presenterade i uppgiften, så här långt:
    – Du ska kunna beskriva kommunens arbete med risker exempelvis Planprocessen (utifrån Plan- och bygglagen), kommunala handlingsprogram.
    – Du ska förstå vad ett tvärsektoriellt säkerhetsarbete är
    – Du ska kunna räddningstjänstens plats i kommunens organisation
    – Du ska kunna samarbetsformen kommunala räddningstjänst förbund
    – Du ska känna till hur olika förvaltningar jobbar med säkerhetsfrågor.
    – Du ska förstå de olika delarna i ett   kommunalt ledningssystem för säkerhetsarbete.
    -Du ska kunna olika metoder för hur myndigheter och organisationer jobbar med säkerhet, till exempel säker och trygg kommun, barnsäkerhet, äldresäkerhet.

    Om det är så att du inte håller med mig så vill jag att du skickar ett underlag till mig, för jag kan ha missat något.

    Patrik

Lämna en kommentar