Kommunens jobbar med säkerhet

Risk- och sårbarhetsplanen, som görs var femte år är för Trollhättans kommun den grund man bygger sitt förebyggande arbete för risker, minska sårbarheten och öka kommunens riskhanterings- förmåga till. Analysen har tagits fram utifrån ett brett perspektiv som i slutändan rör alla nämnder och förvaltningar inom kommunen. En effekt av denna risk- och sårbarhetsanalys är ökad medvetandegrad och kunskap hos beslutsfattare och verksamhetsansvariga. Dessutom ger risk- och sårbarhetsanalysen ett underlag för information till invånare, anställda i Trollhättans Stad och övriga aktörer inom Trollhättans geografiska område. De som tar fram detta dokument är funktionen för Skydd och Säkerhet inom Administrativa kontoret, Kommunstyrelsens förvaltning.

Eftersom Trollhättan inte har något särkild certifikerat arbete med säkerheten, har jag fått förklarat för mig, så riktar jag först in mig på en mer en allmän förklaring på vad man kan ha för metoder när man arbetar med säkerhet på kommunal nivå
Certifikatet En säker och trygg kommun.
Redan på 1970-talet utvecklades tvärsektoriella skadeförebyggande program i ett antal svenska kommuner. Numera går konceptet under namnet – En säker och trygg kommun – eller – A safe Community – . Programmen syftar till att förebygga skador bland medborgarna i den egna kommunen. I Sverige arbetar över 100 kommuner med att förebygga skador och ett sjuttiotal efter modellen ”En säker och trygg kommun”. 14 kommuner i Sverige har klassats som säkra och trygga kommuner enligt WHO:s kriterier.

Trollhättans hade förrut en trygghetsplan som ett övergripande måldokument för  trygghetsarbetet i Trollhättan. Trygghetsplanens övergripande mål var att ”alla invånare skall kunna känna sig trygga för sin personliga säkerhet och sin egendom i sina hem, på offentliga platser och olika institutioner” Planen har nu faktiskt ändrads och ersatts med en övergripande handlingsplan i motverkan mot brott. 2009 antogs därmed en ny Brottsförebyggande handlingsplan i Trollhättans Stad. Den brottsförebyggande gruppen skall arbeta för att alla invånare i Trollhättan skall känna sig trygga för sin personliga säkerhet och för sin egendom i sitt hem, på offentliga platser och i olika institutioner. Det finns även  en Hälsopolitisk handlingsplan för Trollhättan. Den handlingsplanen koncentrerar sig kring två huvudområden, trygghet och fysisk aktivitet. Äldre är enligt handlingsplanen en prioriterad målgrupp där samverkan skall utvecklas. 2006 antogs den nu gällande Handlingsplan för kvinnofrid vars övergripande syfte är att förebygga mäns våld mot kvinnor samt att tillgodose misshandlade kvinnors behov av skydd och stöd. I handlingsplanen anges att man att det finns skäl att speciellt uppmärksamma äldre kvinnors utsatta situation. Ett led i detta arbete har varit att man genom utbildning av personal gjort det möjligt för omsorgsförvaltningen att inrättat särskilda kvinnofridsinstruktörer inom äldreomsorgen.
Man har som en del i säkerhetsarbetet mot äldre, en tjänst som erbjuder alla människor över 65 en utbildning i säkerhet i hemmet.

Trollhättans handlingsplan för medborgarnas trygghet och säkerhet
Kommunens risk- och sårbarhetsanalys
http://www.trollhattan.se/thn_templates/OrdinaryPage.aspx?id=2088

Lämna en kommentar